Copyright © Carlshill´s Kennel

Åter Startsidan Åter till Galleri Åter Kullar Åter till valpar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Efter att vi noga undersökt vilka hanar som uppfyllde alla krav vi ställer, kom vi fram till att SE UCh korad Mariesen's Blixt var den hane som bäst motsvarade våra önskemål, för en kull med vår tik Korad Carlshill's Exa (Tippen kallad).
Ulla Thorstenssons hane Blixt är inte bara en snygg riesen, han har dessutom gjort både en bra MH och bra Korning och han har stor talang för bruksarbete. Speciellt har han bra fallenhet för sökarbete och han har gått bra på både träning och tävlning.
Även Exa har bra förutsättningar för bruksarbete, särskilt olika former av sök roar henne, som t ex räddningshundsarbete. "Tippen" har precis lokaliserat en höjdfigurant under ett träningspass. Figgen syns uppe i bildens övre högra hörn.
Den 20 jan var det dags att para Exa. Vi åkte då till Strängnäs till Ulla och hennes Blixt. Tippen och Blixten parade sig efter en kortare lek då de bekantade sig med varandra. Ulla övervakar parningen medan Stellan tar en bild.
Den 22 januari gjorde Stellan och Tippen en andra resa till Strängnäs och Blixten. Det dröjde inte länge förrän de parade sig igen i snövädret, medan Ulla håller ordning på dem. Nu börjar en väntans tid för att se om Tippen blivit dräktig.
Det dröjer till ganska långt in i dräktigheten innan det syns något på Tippen. Här en bild från den 10 mars, alltså 14 dagar innan beräknad valpning. Nu börjar det på allvar synas att Tippen är dräktig.
Nio dagar senare, den 19 mars, har Exas kroppsform blivit alltmer sälformad, och under den ungefärliga vecka som återstår till det är dags för valpning blir Exa allt trindare.
Den 24 mars var arbetsdatum för valpningen. Under större delen av den dagen och natten efter hässjade Exa upprepat snabbt och tungt och bäddade ivrigt. Det var först 09.40 den 25 mars som den första valpen föddes. Här syns fosterblåsan och man kan ana valpen inne i blåsan.
Den valpen föds med huvudet först och här är hele huvudet framme och strax ........
...... efter har valpen fötts och är snart befriad från fosterhinnorna. Det är en tik som väger 460 gram.
Kl 10.10 är redan valp nummer 2, en hane på 540 gr också född. Här ses han på väg fram till en spene strax efter att han befriats från fosterhinnorna och blivit renslickad av Exa. Syrran har redan dockat till en spene!
Sedan kommer valp nr 3 (hane, 520 gr) och 4 (tik på 460 gr) i tät följd efter de 2 första. Så blir det en paus fram till kvart över ett innan valp nr 5 föds (en tik på 420 gr). Så med c:a ½-timmes mellanrum föds en hane på 420 gr, så en hane som vägde 520 gr, men som tyvärr var dödfödd och så den sista valpen en tik på 520 gr. På bilden ses en nöjd Tippen med sina 7 valpar, 3 hanar och 4 tikar
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11